Övnings- och skjutfält

Fortifikationsverket äger övnings-och skjutfält över hela Sverige. Markerna används mestadels av försvaret, för utbildning och verksamhet. Vidsel i Lappland är det största sammanhängande övningsområdet. Det är till ytan lika stort som Öland.

 

Vårt skogsbruk ska i första hand förse Försvarsmakten med lämplig övningsterräng. Detta ställer särskilda krav på skogsbruket. Skötseln handlar både om ett hållbart skogsbruk och att skapa lämplig terräng att öva i. Det kan vara önskemål om skjutplattor, fria skottfält, körstråk för stridsfordon och stabs- och anläggningsplatser. Platserna måste kunna simulera skarpt läge och så långt möjligt likna riktiga stridsmiljöer.


Fortifikationsverkets marker och skogar hyser flera naturreservat där det finns en stor biologisk mångfald och höga naturvärden. Mer än hälften av arealen skyddas i någon form, till exempel som naturreservat, SNUS-områden och Natura 2000-områden.

 

Mer att läsa om våra övningsområden och naturvård

Fortifikationsverket

Telefon: 010-44 44 000

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Jag förstår